天翼術數研究中心

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 呆呆

今年很多縱火案

markwu 發表於 2011-9-14 17:38:09 | 顯示全部樓層
每逢卯年,火星以酉宮為起點,再依時辰而起,子時在酉,丑時在戌,寅時在亥 .... 如此類推。
甲子園11 發表於 2011-9-14 23:16:49 | 顯示全部樓層
要統計今年係唔係某D時辰突別多火警啦,王子版主有無詳細資料?
王子 發表於 2011-9-15 14:49:17 | 顯示全部樓層
要統計今年係唔係某D時辰突別多火警啦,王子版主有無詳細資料?
甲子園11 發表於 2011-9-14 23:16

要搵搵啦
王子 發表於 2011-9-15 14:51:35 | 顯示全部樓層
facebook貼文炫耀:我搞出嚟嘅正嘢
網上自爆燒巴士 五人落網

慈雲山巴士總站前日凌晨有三輛九巴被人遭火焚毀,當警方正着手調查案件之際,竟有青少年在網上自爆是縱火狂徒,
在 facebook向友人炫耀「我搞出嚟嘅正嘢囉」、「我用火酒燒嘅」,對話旋即被瘋狂轉貼到討論區。
警方立即展開調查,昨晚拘捕五名涉案的 13至 14歲少年。

前日凌晨 4時許,慈雲山毓華街巴士總站有三輛停泊過夜的 3D線雙層巴士被人縱火,燒剩車架。昨晨所見,
巴士總站 3D線要更改地點上落客。事發後,一名姓劉青少年在 facebook聲言自己是縱火狂徒,態度輕挑,
並張貼一張巴士陷於火海的相片,其女性友人更稱:「你哋真係好叻㗎啫。」劉得戚回應:「呢啲咪叫神囉!」

女友人不覺劉的行為不當,不但未有怪責,反而埋怨劉:「你燒近小小××(學校名)咁我咪唔使返學囉!」友人你一言我一語插嘴追問實情,
劉更顯風騷回應道:「我搞出嚟嘅正嘢囉」、「我用火酒燒嘅」;有人提出質疑時,
劉更表示:「『坤』你哋做乜X嘢啫,我 4點幾嗰陣燒嘅。」言談間,有人透露涉嫌縱火的不只一人。
有網友不值劉的所為:「燒嚟做乜,又冇錢,又要俾人捉,值唔值呀?」有網民認為事態嚴重,
將劉在網上就縱火案件與友人的對話內容轉貼到討論區,網民隨即起哄議論,一方面責罵劉的行為違法,
一方面將劉「起底」。有人旋即在網上張貼其相片、手機號碼等資料;有網民則報警通知警方跟進事件。

由於網上有資料顯示參與對話的網民於新蒲崗區的學校就讀,而且聲稱認識疑犯,黃大仙重案組探員接獲消息後跟進,
分頭展開調查,並循學校途徑追尋資料。

或再有人被捕
新蒲崗區一家小學的校長承認,昨日下午 3時許的確有警方致電學校,向校方查詢是否有一名姓劉的學生在該校讀書,
惟校方查無此人,警方亦無透露因調查甚麼案件而作出查詢。至下午 5時許,
警方先在黃大仙東頭邨拘捕一名涉嫌與縱火案有關的青少年,其後再拘捕另外三男一女,
至晚上陸續把他們帶返警署調查。警方不排除會再拘捕其他與案有關人士。

真係年少唔識死,重起facebook貼文炫耀!
王子 發表於 2011-9-16 09:54:48 | 顯示全部樓層
又有兩單啦,
西灣河貨車被縱火

元朗新生村回收場三級火救熄1名消防傷
王子 發表於 2011-9-17 10:35:50 | 顯示全部樓層
重嚟搞野

西貢兩輛小巴疑被縱火
西 貢 公 路 近 蠔 涌 一 個 車 場 , 凌 晨 三 時 許 有 兩 輛 小 巴 著 火 焚 燒 ,
司 機 自 行 將 火 救 熄 , 無 人 受 傷 , 警 方 列 作 縱 火 案 處 理 。
Hung 發表於 2011-9-18 20:18:58 | 顯示全部樓層
好似真是火災不斷
sing 發表於 2011-9-19 13:12:16 | 顯示全部樓層
縱火要睇乜野星?
Mike 發表於 2011-9-19 14:04:21 | 顯示全部樓層
陰煞火星得唔得?
王子 發表於 2011-9-21 09:47:27 | 顯示全部樓層
筲箕灣兩架電單車被縱火焚毀無人受傷
筲 箕 灣 道 與 愛 秩 序 街 交 界 , 午 夜 前 有 兩 架 電 單 車 起 火 ,
消 防 到 場 將 火 救 熄 , 無 人 受 傷 , 火 警 起 因 有 可 疑 , 警 方 列 作 縱 火 案 處 理 。

d 友仔縱火縱 上引