天翼術數研究中心

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 王子

八號風球

markwu 發表於 2011-9-29 21:31:42 | 顯示全部樓層

以形成風球那刻開始計數。
以上卦盤只談論八號風球期間之狀況。
markwu 發表於 2011-9-29 21:52:30 | 顯示全部樓層
聰明的基基哥,提下你,農曆九月了。
markwu 發表於 2011-9-29 20:57

不是指八號風球,是指你個人的出入平安。
 樓主| 王子 發表於 2011-9-30 09:26:05 | 顯示全部樓層
thank you 師父提醒
sing 發表於 2011-9-30 13:18:34 | 顯示全部樓層
謝老師指正,之前按錯制,現更正。

兩者共通點。

斗數盤

辰為風,見天機天梁擎羊會,此位置重煞,「另 ...
markwu 發表於 2011-9-29 20:27

請問七政歲差應用古制,今制或恆星制?
郭官龍 發表於 2011-9-30 13:46:09 | 顯示全部樓層
好深
 樓主| 王子 發表於 2011-9-30 15:14:34 | 顯示全部樓層
請問七政歲差應用古制,今制或恆星制?
sing 發表於 2011-9-30 13:18

問得好呀,都幾深,唔識解
markwu 發表於 2011-9-30 16:25:27 | 顯示全部樓層
今制,是今天真正的天文科學上,某星去到某位置。古制、恆星制,是應用古書之安星法,e.g. 鄭氏星案,不竟與現代相隔了一千年,星宿的運行誤差必然存在。古制、恆星制,主要是用來看古書,學習時用。斗數發展到今天的模樣,其中一條脈絡是承襲古代占星學而來。若對七政有興趣,作為入門,小弟見議,可參考吳師青前輩的《天運占星學》、《中國七政四餘星圖析義》。斗數裡,今天運用的星曜,真的本來是天上有其星。這點,都幾有趣味。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| 王子 發表於 2011-9-30 16:43:28 | 顯示全部樓層
既然markwu有研究,大家可以講兩咀。
有斗數名家講明要用古制!
又有西洋占星家講要用今制!
主張古制因為術數係起嗰時開始定位,唔變得!
主張今制因為星星日日會變,唔變又點得!

咁樣就煩啦,
古制究竟定位對唔對呢?
今制星變就要變,即係無一日準,日日都要變,咁點搞??

用斗數嚟講,唔知大家依家搵唔搵得齊咁多粒天上星星呢?
天廚好多台灣派唔用,因為真係有依粒星!
而如果搵唔到唔通就要癈咗佢?
斗數唔用得咩?又唔係啫

哈哈..大家比d意見啦
markwu 發表於 2011-9-30 16:55:01 | 顯示全部樓層
王子師兄,你識既!以上全部都啱,「虛虛實實」也,哈哈哈哈。虛有虛的運用,實有實的運用。
 樓主| 王子 發表於 2011-9-30 17:26:31 | 顯示全部樓層
點解markwu兄唔用埋西洋占星解?大家一齊吹多兩咀