天翼術數研究中心

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3684|回復: 18

紫微斗數。是數字「0」,還是字母「O」?

天翼先生 發表於 2011-11-3 17:28:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
紫微斗數。是數字「0」,還是字母「O」?

繼上文, 隨意抽選,字母/數字重組,給我的是…是數字「0」還是字母「O」?
要諗清楚才可串聯,給他身份、位置!

不如先放棄不去理解繼續隨緣吧,希望下次好運些…...^_^ !
..…....大件事……之後仍是「0」「O」「0」「O」…!

心在哪裡,文字便成形,命與運亦如此!

「0」與「O」是有分別,你察覺到得到嗎!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
王子 發表於 2011-11-3 18:28:00 | 顯示全部樓層
是數字「0」,還是字母「O」? 考起人啦,...^~^!
markwu 發表於 2011-11-3 18:33:35 | 顯示全部樓層
如若 買「0」開「O」,買「O」開「0」,咁就「O 咀」了。
王子 發表於 2011-11-3 18:39:11 | 顯示全部樓層
其實老師係唔係講緊斗數?
Hung 發表於 2011-11-3 18:42:40 | 顯示全部樓層
講緊斗數? 無一隻字係斗數????
Yin 發表於 2011-11-3 19:05:55 | 顯示全部樓層
No =No?  
Hardy 發表於 2011-11-3 20:39:14 | 顯示全部樓層
markwu 發表於 2011-11-3 23:12:44 | 顯示全部樓層
老師講的是「心法」,是在所有訣要(e.g. 疊星訣、追星訣)之上的一種法門。其實大家或多或少都用緊,不過,好多時,自己用咗,自己都唔知啫。所以容易被忽略。(正如,大家平時行路時,是唔會「好着意咁留意」緊自己"提起左腳,放低左腳;提起右腳,放低右腳;提起左腳,放低左腳 ................... ")。可以咁講,比起安星訣、十四正曜性質等知識,其實「心法」才是紫微斗數真正的基本功,同時亦是最高法門。甚至可以咁講,沒有「心法」,便沒有可能運用得好疊星訣、追星訣的啊!支樁唔穩陣,兩下就比人掃低喇。所以鍛鍊「心法」,比起鍛鍊疊星訣、追星訣等訣要,來得更加緊要。如果張無忌沒有先學九陽神功,又如何可能於短時間內練成乾坤大挪移?同理,想學得好斗數,便應先在「心法」上下功夫。

老師是在勸勉大家扎好自己個馬啊!
張方誠 發表於 2011-11-3 23:19:35 | 顯示全部樓層
老師講的是「心法」,是在所有訣要(e.g. 疊星訣、追星訣)之上的一種法門。其實大家或多或少都用緊,不過 ...
markwu 發表於 2011-11-3 23:12

王子 發表於 2011-11-4 08:36:46 | 顯示全部樓層
老師開心啦,終於有人識貨